A búcsú, a gyász pillanatai

Szijártó János

Több ezren kísérték utolsó útjára szombaton a január nyolcadikán 54 éves korában elhunyt Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselőt.

jeno10

A tapolcai új temetőben, a délelőtti szentmise után polgármesterek, tisztségviselők, a barátok, ismerősök osztoztak a jelen lévő család fájdalmában, gyászában, de a politikai pártok képviselői, sőt az állami vezetők is részt vettek a szertartáson.

jeno1onlinejeno2online

 

 

A temető ravatalozójában már a délelőtti órákban sokan lerótták kegyeletüket. Az 54 éves korában, hosszú, súlyos betegség után elhunyt Lasztovicza Jenő koporsójánál megjelentek a politikustársak, barátok, munkatársak. Délutén egy órára, a szertartás kezdetére, hatalmas tömeg gyűlt össze a végső búcsú okán. Jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök, Kövér László házelnök, de Schmitt Pál előző köztársasági elnök is, valamint számos országos és megyei vezető.

jeno7online jeno11online
Az egyházi búcsúztatót Szakács Péter atyától hallhatták a gyászolók.  A tapolcai plébános úgy fogalmazott, hogy Lasztovicza Jenő csak ötvennégy évet élt, mégis több emberöltő munkájának tűnhetne, ha számba vennénk mindazt, amit tett. Márfi Gyula érsek arról szólt, hogy a képviselő nem ismerte az önfeladást, a tanácstalan hánykódást a különféle izmusok között, ő a nagy nyilvánosság előtt is megvallotta, hogy a katolikus keresztény vallás követője.

jeno4onlinejeno3online

Navracsics Tibor uniós biztos azt hangsúlyozta, hogy Lasztovicza Jenőt elfogadták, megszerették az emberek, sokat tett az itt élőkért. – Jenő megszabadult a szenvedésektől, a fájdalomtól, és most így van itt közöttünk. Eddig nekünk volt szükségünk a barátra, a sporttársra, a bajtársra, a házastársra, most neki van szüksége ránk, a közösségre, amit ő választott – tette hozzá.

Szöveg és képek: Szijártó János