25 éves az IPA helyi szervezete

A világban 68 éve létezik, Tapolcán a rendszerváltást követő években alakult meg a helyi IPA szervezet, amely a hétvégén ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a város  diákkollégiumának épületében.

Dobó Zoltán polgármester, Rig Lajos országgyűlési képviselő és Lévai József alpolgármester együtt ünnepelt  a határon kívül érkezett, illetve helyi IPA tagokkal. /fotó: km/

Szalai László a nyugdíjas és aktív rendőrségi dolgozókat tömörítő nemzetközi szervezet helyi titkára, nyugalmazott nyomozó az ünnepi eseményt megelőzően adott interjút a helyi sajtónak. Elmondta, az utóbbi években szerényebb anyagi lehetőségek között, de még mindig jól működik az IPA szervezet. – A 90-es évek óta Nyugat-Európa szinte minden jelentősebb országának IPA szervezeteivel kiépítettük kapcsolatainkat, kölcsönös baráti látogatások sora áll mögöttünk. Amit mostanában hiányolunk, az a fiatalok jelenléte, akiknek részvétele, aktivitása jelentené a szervezet jövőjét, megújulását.  Öt éve a Pelion Szállodában szervezhettük meg 20. évfordulónkat, most szerényebb anyagi lehetőségek mellett ünneplünk, de továbbra is élvezzük a város és szponzoraink támogatását. Meghívásunkra eljöttek erdélyi barátaink, akikhez másfél évtizedes kapcsolat fűz bennünket, de Moldáviából és Ausztriából is várunk vendégeket, akiknek megmutatjuk a város és környék nevezetességeit. Közösen meglátogatjuk a Tapolcai Rendőrkapitányságot, csónakázunk a Tavasbarlangban, Sümegen, Szigligeten várlátogatáson, balatoni kiránduláson vesz részt a csoport. /tl/

Az IPA a világ egyik legnagyobb non-profit szervezete, melynek fõ célkitűzése a nemzetek aktív és nyugalmazott rendvédelmi dolgozóinak egységbe kovácsolása a szolgálat és a barátság útján. Az IPA nemzetközi jelmondata a “Servo per Amikeco” 63 ország több, mint 300 000 rendőre (tagja) számára jelenti ugyanazt.
A világ legnagyobb rendõrszervezete, az IPA 1950. január 1-jén alakult Angliában. Azóta az eszperantó mottó “Servo per Amikeco” (Barátsággal szolgálni!) több emberhez jutott el, mint azt eredetileg  gondolták.