Kiállítás nyílt a Látványtár Petőfi gyűjteményéből Tapolcán

Petőfi és az  Első Magyar Látványtár címmel nyílt  kiállítás a Tamási Áron Művelődési Központban kedden.  A Vörösváry házaspár  a magyar forradalmár költőről és koráról szóló tematikus gyűjteményét hozta be a városba a szabadságharc 170. évfordulója alkalmából, annak előfutáraként.

A kiállítást elsőként Dobó Zoltán ajánlotta a közönség figyelmébe. A polgármester szerint,  Petőfi személye megérdemli a figyelmet, hiszen egy fontos történelmi kor emblematikus irodalmára és forradalmára volt, akinek  személye önmagában képes visszatükrözni 1848-49 szellemiségét, az ifjúság hevületét, a megalkuvás nélküli életet, a nemzeti öntudatot, a tenni akarást és hősiességet.

Vörösváry Ákos a Petőfi kiállítás gazdája szerint, ahogy egy üveg pezsgőt, vagy egy csokor virágot, úgy kiállítást is lehet vendégségbe vinni és érdemes is, hiszen a diszeli kiállítóhelyet más települések látványosságaihoz hasonlóan, legkevésbé a helyiek látogatják.  A látványtár alapítója, mielőtt bemutatta a tárlat anyagát és az azokhoz fűződő személyes kötődéseit, megköszönte a Tamási Áron Művelődési Központ vezetőjének és munkatársainak a konstruktív együttműködést és reményét fejezte ki, hogy a közös munka a jövőben folytatódhat.

Hangodi László történész, muzeológus, a Wass Albert Könyvtár és Múzeum munkatársa,  méltatta a kiállítás jelentőségét, a gyűjtemény gazdagságát, továbbá összefoglalta a jelenlévők számára azt a kort, amelyben Petőfi élt és alkotott.  Rávilágított forradalmár költőnk történelmi, politikai, irodalmi jelentőségére, a Petőfi kultusz szerteágazó megnyilvánulásaira, annak  tapolcai vonatkozásaira is.

A Petőfi kultusz tárgyait bemutató kiállításhoz Péni Béla és Haga Kálmán igényes, a tárlat anyagához hangulatában is illeszkedő énekes, hangszeres  produkciója társult. A kiállítás anyaga március 20-ig tekinthető meg ingyenesen a TÁMK aulájában. /Töreky László/