Jó alkalom az együttlétre a Nagyszülők-Unokák Nap

Megtartotta a hagyományos Nagyszülők-Unokák Napot a Tapolca és Környéke Kistérségi Nyugdíjasok Érdekvédelmi, Érdekképviseleti Egyesülete a hétvégén. A civil szervezet egyik legfontosabb közösségi programjának helyszíne a gyulakeszi Bak Vendéglő volt.

A szépszámú megjelentet, a térség falvaiból és Tapolcáról érkezett tagokat, a  nagymamákat, nagypapákat, szülőket, gyermekeket Nyakas László köszöntötte elsőként.

Az országos egyesület helyi elnöke szerint, a legtöbb nagyszülő azt szeretné, ha minél több időt tudna eltölteni unokája, unokái társaságában, ezért is fontos a csoport tagjai számára a Nagyszülők-Unokák Napja, amely kiváló alkalom erre. Az elnök beszédében kitért a válással széthullott családok problémáira, a hagyományos nagyszülői szerep -a megváltozott körülmények miatt- megjelenő nehézségeire is. – Ma már nincsenek jól körvonalazható társadalmi minták, egyénileg, az érettségtől függően kell keresni, kidolgozni a jó megoldásokat!- hangsúlyozta Nyakas László, aki Aranyosi Ervin, A nagyszülők szeretete című versével mutatta be a nagymamák, nagypapák önzetlen szeretetét, a tőlük tanulható tudást, bölcsességet.

Rig Lajos országgyűlési képviselő köszöntőjében méltatta az idősek társadalmi szerepét, a nyugdíjas szervezet munkáját, céljait és támogatásáról biztosította az egyesületet. Demeter Ferenc megyei elnök az országos elnökség üdvözletét tolmácsolta, majd azt hangsúlyozta, hogy a családpolitikának nagyobb hangsúllyal kellene foglalkoznia az idősebbekkel, velük, akik megadták az alapokat ahhoz, hogy a gyermekek megállják a helyüket a mindennapokban. – Az idősek pótolhatatlan pluszt képesek adni a fiataloknak, ezért fontos egy-egy ilyen, különböző generációkat megszólító rendezvény is, mint a mostani- hangsúlyozta a megyei elnök, aki kitüntetéseket is átadott a megyei alapszervezet nevében.

Díszoklevelet vehetett át a nyugdíjas egyesület tapolcai csoportjában végzett kiemelkedő kulturális és  szervező munkája elismeréseként Holczbauerné Szabó Erzsébet és Samu Ferencné. A megnyitót a korábbi években megszokott módon gyermek és felnőtt  kulturális műsorok követték, majd közös ebéd, jó beszélgetések, közös programok,  gyermekfoglalkozások, zene és tánc várt az idősekre és fiatalokra egyaránt.

Szép műsort mutattak be a Kazinczy általános iskola és  a Batsányi általános iskola tanulói, táncosai, az Őszi Napfény Nyugdíjas klub tagjai matrózprodukciójukkal arattak sikert. Bájos szavalataikkal a kisiskolás Vitai Dóra és Vitai Réka, továbbá Fülöp Ákos elsős tanuló és Lázár Izabella ovis kedveskedtek a jelenlévő szülőknek, nagyszülőknek. /tl/